Duurzame Driehoek Joure Zuid
Een ziekenhuis in een helende omgeving
Aanleiding
Wij hebben de afgelopen jaren ons actief ingezet om, na de aanleg van het Knooppunt Joure, het Roazebosk weer in ere te herstellen.
In 2023 heeft de officiële opening van het nieuw aangeplante bos plaatsgevonden.
Vervolgens hebben we een plan gemaakt voor de inrichting van het resterende deel van het voormalige A7 tracé.
De gemeente kwam kort daarna met het voorstel om hier flexwoningen te realiseren in plaats van het door ons voorgestelde groengebied en een weinig later kondigde de gemeente aan dat het gehele gebied dat achter de snelweg lag (de Driehoek Joure Zuid) een andere bestemming zou krijgen.
Wij hebben aangedrongen op één integrale benadering voor het gehele gebied (voormalige snelweg en het achterliggende gebied) en hebben daar ook een visie voor opgesteld.
Gelukkig worden de voormalige snelweg én de Driehoek Joure Zuid inmiddels als één gebied gezien.
Ondertussen werd duidelijk dat de Friese ziekenhuizen voornemens zijn om te fuseren, twee ziekenhuizen te sluiten en een nieuw ziekenhuis in Joure te gaan bouwen.
In 2023 heeft de gemeenteraad van De Fryske Marren besloten dat zij de nieuwbouw van het ziekenhuis in dit gebied willen faciliteren en daarvoor de noodzakelijke aanpassingen in de omgevingsvisie door te voeren.
Dat heeft ons aangezet tot aanpassing van onze eerdere visie, in dit geval een visie waarin in het gebied een ziekenhuis wordt gevestigd.
Ons doel
Het doel van onze visie is enerzijds aangeven welke thema’s wij van belang achten bij het ontwerp en de inrichting van het gebied, maar vooral ook aanzetten tot een vroegtijdig en breed opgezet ontwerptraject, zodat in overleg met veel betrokken partijen en deskundigen een toekomstbestendig en waardevol gebied kan worden gecreëerd voor mens en dier en voor huidige en toekomstige generaties.
Wij pleiten voor een ziekenhuis in een helende omgeving; een groene omgeving waarin je graag wilt vertoeven, die inspireert, waar kan worden gerevalideerd, gereïntegreerd, gerecreëerd en waar kan worden geleerd over het belang van de natuur en een gezonde voeding en een gezonde leefstijl.
Daardoor kan een natuurlijke verbinding ontstaan tussen het ziekenhuis en de omgeving. Een samenhangend geheel waarbij het ziekenhuis en de omgeving elkaar ondersteunen en elkaar versterken.
Geschiedenis
Het gebied is het laatste restant open gebied van het oude Westermeer, het dorp waaruit later Joure ontstond. Het gebied vormt de oostelijke begrenzing van de stuwwal van Gaasterland en ligt daarom nog net op zandgrond.
In de Middeleeuwen verrees de eerste bebouwing: vanuit Westermeer ontstond een bebouwingslint richting Sint Nicolaasga en een lint richting Haskerhorne en Oudehaske.
De twee boerderijen die nu nog in dit gebied staan zijn restanten van dat lint dat aan de andere zijde van de A6/A7 doorloopt via het Kerkpad door Haskerhorne en richting Oudehaske.
Langs deze boerderijen liep, aansluitend op het Kerkpad in Haskerhorne, het Binnenpad dat leidde naar Westermeer.
Het gebied werd gebruikt als bouwgrond, bijv. voor de verbouw van tarwe en rogge.
Aan het begin van de 18e eeuw waren er enkele stormvloeden die het water uit de Zuiderzee erg ver landinwaarts stuwden, tot in dit gebied. Door het zout water mislukte de oogst en dat ging ten koste van de bruikbaarheid van het land.
De toenmalige Grietman Vegelin van Claerbergen liet daarom dijken aanleggen om het bouwland tegen overstromingen te beschermen. Zo ontstonden rond 1716 de Haulstersingel en de Gravinnesingel. Deze dijken werden beplant.
Daarna werd door dezelfde Vegelin van Claerbergen ook het Roazebosk aangelegd. Tot dan toe in gebruik als ‘scharland’, gemeenschappelijke weidegrond. Getuige de kenmerkende kruisvorm in het pad, werd het bos niet alleen gebruikt als eikenhakhout, maar moet het ook een meer recreatieve functie hebben gehad.
In de loop der tijd is het gebied doorsneden door snelwegen. In de jaren 70 van de 20e eeuw door de aanleg van de A6 richting Lemmer en de A7 richting Sneek. Natuurlijke verbindingen en migratieroutes voor dieren en planten verdwenen daardoor, het Roazebosk werd afgesneden van de Haulsterbossen. Ook het Roazebosk werd doorsneden.
Onze integrale visie voor een duurzame driehoek:
een ziekenhuis in een helende omgeving
Heeft u ideeën of wilt u graag meedenken, laat ons dat dan weten via het contactformulier zodat we contact met u op kunnen nemen.